Wat doet een reiscoach?

Mensen kijken soms wat verwonderd als ik zeg dat ik reiscoach ben. “Ben je dan een soort reisbureau?” “Ga jij groepsreizen begeleiden?” Het antwoord is twee keer nee. Een reiscoach coacht mensen rond reisthema’s – logisch toch :-).

Wie coach ik? Iedereen met een (vage) reisdroom die mijn hulp kan gebruiken. Misschien denk je spontaan aan lange, verre reizen. Dat kan. Maar het andere uiterste kan ook: “Mijn man wil al 30 jaar naar de Ardennen en nu wil ik eindelijk een weekje Blankenberge”, bij wijze van spreken.

En wat houdt reiscoaching dan in? Dat hangt af van wat jij wil en nodig hebt, maar enkele dingen kan je zeker verwachten.

Elke reis begint bij een duidelijke beslissing: ja ik ga, of nee ik berg het plan op. Of vaak ook: ja we doen eens iets anders, of nee liever ons gewone recept. Heb je al beslist? Prima, dan slaan we dit over. Twijfel je nog? Geen probleem, we bekijken wat je nodig hebt om de beslissing te nemen. Mijn doel is niet dat je op reis vertrekt, wel dat je de knoop doorhakt.

Reiscoaching zorgt daarna dat je de drive hebt om echt werk te maken van je reisplan. Dat is het verschil tussen “ik wil wel” en “ik vlieg erin”. Zonder dat laatste is de kans klein dat je ooit vertrokken geraakt.

We lijsten ook op wat voor jouw reis belangrijk is. Wil je rust of actie, tijd om alleen te zijn of net nieuwe mensen ontmoeten, een strikte planning of juist veel vrijheid. Welke bestemming kies je en voor hoe lang ga je? Kortom welke ingrediënten zijn er nodig om jouw reis geslaagd te maken en hoe zorg je dat ze aanwezig zijn?

Zelfs als je weet wat je wil, kunnen er toch nog drempels zijn. Dat kan iets zijn waar je tegenop ziet. Het zijn dingen die vaak opduiken als “ja maar”. Veel mensen lopen daarop vast en stellen hun reis dan uit, soms eindeloos. Cruciaal is dat je weet hoe je die drempels gaat aanpakken. “Mijn partner wil iets anders dan ik.”, “Ze kunnen mij niet missen op het werk.”, “Is zo’n reis wel iets voor mij?”,…

Elke sessie eindigt met enkele concrete stappen: wat wil je tegen wanneer gedaan hebben. Niet noodzakelijk vliegtickets geboekt, maar misschien informatie gezocht of je werk en familie ingelicht bijvoorbeeld.

Met de vijf punten hierboven geraak je meestal vertrokken. Heb je toch nog iets anders nodig? Dan ontdekken we dat gaandeweg. Om het met een cliché te zeggen: ik ben pas tevreden als jij dat bent.

De praktische informatie (tarieven, hoe starten,…) vind je op deze pagina.