Het verschil tussen reizen en vakantie

Ik moet een vreemde bekentenis doen voor een reiscoach: ik heb net het verschil geleerd tussen reizen en vakantie.

Tijdens onze reis naar Nieuw-Zeeland hadden we al gemerkt dat dit geen “vakantie” meer was. Hoe? Het voelde gewoon verkeerd als iemand vroeg “hoe lang zijn jullie hier op vakantie?” Nee, dit is geen vakantie. We zijn hier vijf maanden en doorkruisen ondertussen het land.

Wat is dan precies het verschil? Vakantie kennen we allemaal: er even tussenuit. Interessante plaatsen bezoeken of een week rustig aan het zwembad liggen. Een staycation is ook terug hip: vakantie thuis. Meestal voor enkele weken of een maand, zelden langer. En die afgelijnde tijd blijft onbewust ergens doortikken.

Reizen was voor ons dat tijdsbesef kwijt zijn. Je bent hier al lang en je blijft nog lang. Daardoor krijgen de dagen hun eigen ritme. Je hebt wel plannen en een doel, maar tegelijkertijd neem je de dingen gewoon zoals ze komen. “We zien wel waar we vanavond slapen”. Je blijft ergens een week terwijl het plan eigenlijk twee dagen was. Helemaal buiten de normale ratrace, vooral kijken wie en wat op je pad komt.

Een ander aspect was voor mij ook: lang genoeg onderweg zijn om alles even beu te zijn. Zoals dat thuis ook wel gebeurt: een off-day, er geen zin in hebben. Niet dat dat zo vaak voorkwam, maar op vakantie had ik dat nog nooit meegemaakt.

Misschien kan je het vergelijken met vakantiewerk versus een echte job: je doet dezelfde dingen maar de feel is anders. Of met babysitten versus zelf kinderen hebben. Als de neefjes een week komen logeren dan ben je bewust bezig met hoe je het gaan aanpakken, wat je gaat doen en hoe je het leuk gaat maken. Met je eigen kinderen doe je dat ook wel, maar toch is het helemaal anders.

Vakantie versus reizen dus.

Is het één beter dan het andere? Absoluut niet. Het zijn verschillende dingen. Iedereen heeft vakantie nodig, terwijl reizen misschien niet bij iedereen past. Twijfel je zelf, dan help ik je graag om dit uit te zoeken.

Zit ik nu met een probleem als reiscoach? Moet ik me vanaf nu ook vakantiecoach noemen? Ik ga het gewoon bij reiscoach houden, maar wel eentje die open staat voor vakantievragen!