Mijn volgende sprong…

Als je bedrijf Durven Springen heet moet je natuurlijk de daad bij het woord voegen. Af en toe springen dus! Binnenkort is het weer zover. Deze keer geen zakelijke sprong maar privé: we trekken er met ons gezin 5 maanden op uit naar Scandinavië. Als Corona niet te veel roet in het eten gooit natuurlijk.

Een droom achterna

Zo’n sprong blijft toch spannend, er gaat dan vanalles door mijn hoofd. Gaat mijn zaak dit overleven? Kan ik werken onderweg combineren met een gevoel van vrijheid en ontspanning? Wil ik mijn familie en vrienden nog langer op afstand houden als de Coronaregels binnenkort versoepelen?  Gaan onze kinderen dit wel tof vinden? 

Allemaal mogelijke obstakels en het punt is: op de meeste vragen kan je op voorhand geen sluitend antwoord geven. Daar zit voor mij de sprong: het risico durven lopen dat er toch iets tegenvalt. Durven beslissen “ja we doen het” terwijl ik er toch een beetje bang voor ben. Durven Springen omdat we deze reis écht willen doen – een droom waarvoor we willen gaan.

Er waren natuurlijk ook reële vragen waar we rekening mee moesten houden. Kunnen we dit financieel aan, bijvoorbeeld. En kan dit met de school van de kinderen? Als het antwoord hierop negatief was geweest, hadden we onze droom moeten opbergen of uitstellen.

Stap voor stap

Maar de belangrijkste stap om van dromen naar doen te gaan is voor mij vooral een mentale klik: van “we zouden het willen” naar “we gaan het proberen”. Let op het woordje proberen: bekijken of het haalbaar is en er rekening mee houden dat het antwoord ook “nee” kan zijn.

Onze eerste stap was een ruwe datum prikken en haalbaarheid checken. Vooral het positieve antwoord van de school was een opluchting: het laatste obstakel dat ons echt had kunnen tegenhouden was daarmee van de baan. Daarna was het vooral een kwestie van plannen en beginnen uitvoeren: wie inlichten, wat kopen, vanalles regelen… Stap voor stap de hele berg beklimmen, zoals ik dat zo graag zeg. En vooral belangrijk: niet wachten tot alle kleinere twijfels en “angstjes” miraculeus zouden verdwijnen. Dat gebeurt toch niet.

Voor sommige risico’s hebben we een plan-B. Wat als we België niet uit mogen, bijvoorbeeld. Of Scandinavië niet binnen. Dan sturen we ons plan blij, geen probleem.   

Ondertussen zijn we veel stapjes verder en plots is het bijna zover: dit artikel op mijn blog is nog een todo die ik kan afvinken.

Ook jij kan springen!

Vaak zeggen mensen mij: ”Knap, maar ik zou dat niet durven/kunnen/zien zitten/…” Mijn goeie raad als je zelf over zo’n sprong twijfelt, maakt niet uit of het een reis, verhuizen of van werk veranderen is: kom in actie. Start met je dromen en wat je écht zou willen. Bekijk dan wat de echte obstakels zijn en wat je écht moet oplossen of afvinken. En begin daarna met plannen en uitvoeren. Wacht vooral niet tot je je 100% zeker voelt: dat moment komt waarschijnlijk nooit. Durven Springen blijft altijd een beetje spannend.