Wandelvakantie met kinderen? 6 tips!

Op onze reis naar Nieuw-Zeeland hebben we veel en stevig gewandeld. Toch hadden onze kleuters nauwelijks wandelervaring. Zo kan je het aanpakken.

  1. Bouw op. Onze eerste “berg” was 233m hoog en de wandeling was 4km lang. We waren super trots dat onze 4-jarige vlot boven geraakte. De volgende weken gingen steeds wat verder en hoger. 3 maanden later stond hij bovenop een echte berg: 1250m geklommen op 8km. Daarna huppelde hij gezwind terug naar beneden terwijl mijn knieën het toch wel lastig kregen.
  2. Neem je tijd. Stop wat vaker en geniet van de omgeving. Eet een koekje of een stuk fruit. Je wandeltempo hoeft niet noodzakelijk laag te liggen. Een normaal staptempo (en dus lichtjes rennen voor onze zoon) werkte voor ons veel beter dan slenteren.
  3. Vertrek met de juiste mindset. “We zien wel of het lukt” doet wonderen. Het zorgt er meteen ook voor dat je een plan-B hebt: hoe kunnen we inkorten of terugkeren als dit toch wat te hoog gegrepen blijkt? Wij hebben ons plan-B maar 1 keer nodig gehad: op een vlakke wandeling die oersaai bleek.
  4. Een kleintje bij? Zorg voor goeie uitrusting. Wij zijn laaiend enthousiast over onze Manduca draagzak: praktisch om op te bergen, comfortabel en (volgens de kenners) nog ergonomisch verantwoord ook. Onze dochter van 2 heeft er honderden kilometers ingezeten en vond het super tof.
  5. Babbel. Met oudere kinderen kan je al een gesprek voeren, met onze kleuters bleef het meestal bij verhaaltjes vertellen. Als je geen inspiratie hebt vertrek je gewoon van een willekeurig sprookje. Probeer het eens: de eerste keer “De drie biggetjes” ben je op 5 minuten uitverteld maar gaandeweg kan je gerust een half uur vullen met onbelangrijke details en extra avonturen. Het leuke was dat wij ook verhaaltjes terugkregen: vaak grappige nonsens over verjaardagsfeestjes, zeehonden en brandweerauto’s in vreemde combinaties. Soms een beetje eentonig, maar niemand die zijn vermoeide benen nog voelde.
  6. Laat het kind in jezelf los. Zing een liedje, speel verstoppertje of doe een wedstrijdje. “Ik ben de boef” roepen en snel weglopen werkte meestal schitterend: op slag schoten Mega Mindy en Mega Toby in actie. Dipje overwonnen en weer een stukje verder op onze tocht!

Heb je nog vragen over hoe wij het hebben aangepakt? Contacteer mij gerust!