interne loopbaanbegeleiding

Hou werknemers langer aan boord met interne loopbaanbegeleiding

Je merkt al een tijdje dat een van je medewerkers niet goed in zijn job zit. Taken blijven aanslepen. De kwaliteit van het geleverde werk daalt. Je medewerker reageert soms anders dan je van hem of haar gewend bent. Kortom, er is iets.

Eén gouden tip: kom in actie! Laat dit niet aanslepen maar grijp zo snel mogelijk in – de kans is heel klein dat het probleem zichzelf oplost. Met de juiste ondersteuning kan je ervoor zorgen dat jouw medewerkers weer plezier krijgen in hun werk. Een luisterend oor is vaak al een goed begin, maar als het probleem echt bij de job ligt moet je ook concretere stappen zetten. Via interne loopbaanbegeleiding bijvoorbeeld.

Hoe begin je daaraan? Ik geef je graag een paar concrete tips om mee aan de slag te gaan.

Creëer openheid

Laat je medewerkers weten dat je open staat om de dialoog aan te gaan, dat je naar hen luistert en mee oplossingen wil zoeken. Vaak zijn er binnen het bedrijf mogelijkheden om van job of richting te veranderen. Laat hen weten dat dit geen taboe is. Heb je concrete voorbeelden? Zet die dan in de verf. Communiceer openstaande vacatures ook intern. Of maak gebruik van een enquête om te polsen naar de jobtevredenheid en gebruik de resultaten als startpunt voor een gesprek.

Gebruik eens een test

Tests en tools geven geen absolute waarheid maar ze vormen wel een handig startpunt voor een meer gericht gesprek. Op het internet vind je heel wat verschillende gratis tests die je hiervoor kan gebruiken. (-> link naar mijn pagina: gratis tools) Laat je medewerkers er af en toe een uitvoeren en bespreek samen het resultaat, eventueel tijdens hun functioneringsgesprek. Hoe sluiten de resultaten aan bij de huidige job? Waar wringt het? Hoe kan dit verbeteren?

Heroriënteren in functie van talenten.

Bij heroriëntering vertrekken we traditioneel vanuit huidige competenties en jobinhoud: wat doet de medewerker nu? Wat doet hij goed? Daarop wordt dan verder gebouwd. Maar als de job an sich niet meer klopt, dan werkt dit niet. Bekijk het daarom eens vanuit het standpunt van talenten en persoonlijkheid. Dat kan vaak tot verrassende resultaten leiden. Wat zijn de talenten van de medewerker? Wat is zijn of haar persoonlijkheid? Wat geeft er energie? Waar liggen zijn of haar interesses? Op basis daarvan kan je kijken met welke functies binnen het bedrijf deze eigenschappen een betere match vormen.

Jobcrafting

Bij jobcrafting denk je misschien aan jobcreatie, maar dat is het niet. De techniek bestaat erin om de huidige functie als het ware te “boetseren” die tot een job die beter bij past bij je werknemer. Om te beginnen analyseer je samen met je werknemer verschillende aspecten van de job: de omgeving waarin hij of zij werkt (kantoor, verplaatsingen), het takenpakket, de mensen waarmee ze omgaan en waar ze bewust of onbewust meer of minder contact mee zoeken, en de mindset waarmee ze naar hun job kijken. Daarna kijk je waar de pijnpunten zitten en hoe je die kan verlichten: taken verschuiven, bewust bepaalde de collega’s opzoeken of net vermijden, van bureau veranderen… Soms kan een kleine verandering al een heel groot verschil maken.

Een andere blik op interne loopbaanbegeleiding: schakel eens een externe bril in

Mijn Nederlandse collega’s verbazen zich er vaak over dat Vlaamse bedrijven zo weinig inzetten op interne loopbaanbegeleiding. Bij onze noorderburen is het heel gewoon om een externe loopbaancoach in te zetten in het bedrijf: een externe partij die de nodige expertise en specialisatie aan boord brengt, die er tijd in kan investeren. Het doel is duidelijk: als bedrijf je werknemers, en vooral hun expertise en kennis aan boord houden. Dat kan zowel in hun huidige rol als in een nieuwe functie binnen het bedrijf: het is sowieso voordeliger en efficiënter om een huidige werknemer te heroriënteren, dan een nieuwe werknemer te moeten zoeken. Want als mensen zich echt niet meer goed in hun job voelen is een vertrek vaak het logische gevolg.

Deze tips geven je alvast een basis om mee aan de slag te gaan. Wil je hierbij graag begeleiding of ondersteuning voor je HR-afdeling? Contacteer me dan voor meer informatie.

Heb je een werknemer die nood heeft aan wat extra begeleiding of wil jij binnen jouw bedrijf aan de slag met interne loopbaanbegeleiding? Ook daarvoor kan je bij mij terecht.