Waarom Nieuw-Zeeland?

Mensen vragen vaak waarom wij Nieuw-Zeeland gekozen hebben als bestemming voor onze lange reis. Eerlijk gezegd: we wisten niet veel over het land toen we de knoop doorhakten. Nu we er geweest zijn is het veel makkelijker om een aantal goeie redenen op te sommen!

  • De natuur. Wij houden van mooie wandelingen en die vind je er eindeloos. De Maori-cultuur is zeker ook de moeite om te ontdekken, maar de grootste attractie van het land is toch de ongerepte natuur.
  • De afwisseling. Je vindt er oerbossen met beuken, maar evengoed palmbomen en boomvarens, of eeuwenoude reusachtige Kauri-bomen. Vulkanische gebieden met geisers en kokende modder. Stranden in alle kleuren wit tot zwart, begrensd door rustige duinen of ruige kliffen of groene wouden. Een paar dagen later vaar je op een indrukwekkend fjord of zit je aan een spiegelglad meer met besneeuwde bergtoppen en een gletsjer op de achtergrond. Adembenemend gewoon. En dan vergeet ik de groene hobbit-heuvels en de vlakke boomgaarden nog…
  • Rust. Zeker als je de platgetreden paden verlaat heb je in Nieuw-Zeeland ruimte en rust in overvloed. Druk was het op onze reis vooral tussen Kerst en Nieuw en op de grote toeristische trekpleisters. Maar een beetje verderop zijn er geen tourbussen en is het stil.
  • Veilig. Geen gevaarlijke dieren, geen conflicten, geen zorgen over criminaliteit. Westerse gezondheidszorg en veilig voedsel. Voor onze eerste lange reis met kleine kinderen vonden we die dingen wel belangrijk. En specifiek voor onze situatie: heel open en homovriendelijk.
  • De mensen. Heel “gewoon” en Europees maar toch een stuk ontspannener dan hier. Spontaner om een praatje te beginnen bijvoorbeeld. Of toen onze mobilhome een paar dagen in de garage stond voor reparatie: “Daar staat de vervangwagen.” Geen papierwerk, zelfs geen kopie van ons paspoort, gewoon de sleutel. Of nog sterker: “Kampeer maar op onze oprit en gebruik onze badkamer. Wij zijn weg maar deur staat open.”
  • Perfect met kinderen. Elk dorp heeft zijn speeltuin en goeie openbare toiletten. De wandelpaden zijn goed onderhouden en in de bossen kan je zalig spelen. De plaatselijke oma’s zijn dol op kindjes en wat minder geremd dan hier. Onze kinderen hebben nog nooit zo veel snoepjes gekregen van vreemden – “het mag toch meneer?”

Zouden wij Nieuw-Zeeland aanraden? Absoluut! Twijfel je of heb je nog vragen? Stel ze gerust!