Leren op reis

Ik krijg de vraag regelmatig: kan je zo’n lange reis ook maken als je kinderen al op school zitten? Absoluut! 

Het wettelijke aspect is natuurlijk belangrijk. Je weet het misschien al: in België bestaat er leerplicht maar geen schoolplicht. Je mag gerust je eigen kinderen thuis of op verplaatsing les geven, ook aan de andere kant van de wereld. De regels vind je op de site van de Vlaamse overheid .

Je moet dus zelf lesgeven – zie je dat zitten? Da’s heel persoonlijk en ik kan alleen mijn eigen ervaring delen: ik vond het zalig! In niks te vergelijken met de huiswerkstress die ik nu soms voel – ik moe, zoon moe en ondertussen nog snel effe de patatjes op tafel krijgen. Niets van dat alles tijdens onze reis: iedereen ontspannen, spelenderwijs leren onderweg of echt oefeningen maken aan tafel. OK, nu zit hij in het eerste leerjaar en toen in de laatste kleuterklas, maar dan nog zou ik het 100% zien zitten. Een tip voor oudere kinderen: reserveer een paar uur ’s ochtends voor schoolwerk. En als het eens een dagje niet lukt? Geen probleem: je bent zo flexibel als je zelf wil!

Gaat je kind nadien geen achterstand hebben? Op leervlak ben ik er gerust in: het was verbluffend hoe vlot onze zoon alle kennis opsloeg. Nieuwjaarsbrief opzeggen op een boomstronk, schrijfoefeningen in het zonnetje op de camping, de maanden van het jaar leren met een stapliedje, rekenen met schelpjes op het strand… Een mens zou voor minder graag leren. En daarnaast zijn er nog al die reiservaringen die je extra krijgt. Terug op school heeft hij twee weken nodig gehad om aan de klasomgeving te wennen. En de vriendjes? Het weerzien was hartverwarmend en de volgende dag leek het alsof hij nooit weggeweest was.

En ten slotte: wat gaat de school ervan vinden? Dat weet je pas als je het vraagt natuurlijk! Bij ons waren de reacties super positief, zowel van de directie als van de juf. We hebben ook altijd contact gehouden met de klas: regelmatig kregen we een update via mail en elke 2-3 weken babbelden we via Skype. Dan brachten wij een stukje warme Nieuw-Zeelandse zomeravond in de koude Belgische ochtend. Best wel leerrijk voor die kleuters. Voel je toch wat twijfel van de school? Een goed gesprek en goeie afspraken kunnen wonderen doen. Misschien zijn ze gewoon bezorgd dat je kind nadien niet meer meekan, of voor bergen extra werk.

Krijg je de knoop al doorgehakt? Ik hoop het wel! Twijfel je echt, dan kan ik als reiscoach je misschien helpen de knoop door te hakken.