Goeie voornemens opgeborgen? Eén tip.

“Dit jaar zoek ik ander werk.” Misschien was dat wel je voornemen voor 2019. Als je bent zoals de meesten dan is zo’n stevig goed voornemen ondertussen afgezwakt tot een vage wens. Jammer toch?

Eén gouden tip om er toch nog iets mee te doen: maak van je goeie voornemen een concreet plan. Dat hoeft niet lang te duren of groot te zijn. Neem een kwartier de tijd om de eerste 2-3 stappen op te schrijven. CV bijwerken, vacatures zoeken, een eerste brief verstuurd bijvoorbeeld. Of neem gerust kleinere stapjes: je inschrijven op een jobsite en je CV zoeken of zo. Plak op elk van de stappen een deadline: wanneer wil je het afgewerkt hebben. En het belangrijkste: het doel achter je goeie voornemen. Waarom wil je het eigenlijk? Wat zal het je opleveren? Eigenlijk hoort dat helemaal bovenaan te staan.

Daarna vergeet je het goeie voornemen en focus je nog maar op twee dingen: het doel en de eerste stap. Je zal merken dat dit een stuk beter werkt dan werken aan dat vage voornemen. En na de eerste stap zet je de tweede, dat gaat al makkelijker. Stappen afgewerkt? Tijd voor een nieuw plan. En voor je het weet sta je veel verder dan verwacht.

Misschien is het niet zo duidelijk wat je juist wil. “Dit niet meer maar wat dan wel,” hoor ik vaak. Of geraak je toch niet vertrokken: “De stap zetten is moeilijk.” Dan zou ik zeker loopbaanbegeleiding proberen – tienduizenden gingen je voor. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek, dan bekijken we concreet hoe ik je kan helpen. Het verplicht je tot niets.

Misschien is dat wel een goeie eerste stap?