Eén klein stapje kan volstaan

“Ik zit niet goed in mijn job – maar hoe verander ik dat?” Vaak hoor ik mensen zuchten. Elke optie lijkt een gigantische berg, niet te overzien. En hoe beklim je zo’n berg? Het antwoord: “stapje voor stapje”. Meer nog: een eerste stapje brengt je vaak verder dan je denkt.

Ik pas het regelmatig toe op kleine dingen: als ik er niet toe kom om een rondje te gaan lopen bijvoorbeeld. Mijn truc dan: alleen denken aan de eerste stap. Me omkleden en schoenen aantrekken, haalbaar. In 90% van de gevallen is dat genoeg om ook echt te vertrekken. Joepie, doel gehaald terwijl ik het daarstraks echt niet zag zitten.

En ook als loopbaancoach merk ik dat het werkt. Onlangs had ik een klant die al jaren vastzat in een slechte job. Maar terug gaan solliciteren leek onoverkomelijk. Zijn eerste stap bleek: enkele vacatures samen overlopen en zich realiseren dat er echt wel wat interessants tussen zat. Daarna leek het vanzelf te lopen. Of iemand met een moeilijke relatie met haar baas. De eerste keer zeggen wat haar stoorde was lastig, daarna ging het alleen maar beter.

Misschien kan het trucje jou ook helpen. Zoek een eerste stap(je) dat haalbaar lijkt. Misschien is het voldoende om je in gang te zetten en echt iets te veranderen aan je situatie.

Lukt het niet of weet je echt niet welke richting uit? Dan heb ik nog een suggestie: maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Haalbaar? Voor veel van mijn klanten is dat hun eerste stap, soms zelfs al een grote. Sommigen komen daardoor in een totaal andere job terecht, anderen vinden terug goesting in hun huidige job – allebei prima. En dat allemaal dankzij een klein, haalbaar stapje!