5 tips om werkstress aan te pakken

Ik weet niet hoe het in jouw omgeving zit, maar in die van mij is het frappant. Elke maand valt er wel iemand uit: burn-out of overspannen. Ik heb het zelf ook meegemaakt. Triest en boos tegelijk word ik ervan. Hoe moeten wij 30’ers en 40’ers allemaal langer blijven werken als we nu al uitvallen!?

Maar naast die emoties is er de vraag: wat doe je eraan? Onze maatschappij maakt het ons niet gemakkelijk, dat geef ik grif toe. Alleen, wachten tot die maatschappij verandert heeft weinig zin. Je neemt best zelf actie. Vergelijk het met een kruispunt: als je iemand door het rood ziet rijden dan stop je zelf best voor het groen. Gewoon omdat frontaal erop knallen geen zin heeft.

Daarom een aantal tips om stress zelf aan te pakken:

  1. Leer stress tijdig herkennen.
    Veel mensen (en ik was zelf ook zo) herkennen stress pas als het écht heel hoog zit en alles al blokkeert. Je kan veel winst boeken door de signalen sneller op te merken. Bekijk jezelf even vanop een afstand. Ben ik even ontspannen als vroeger? Hoe zien anderen mij? Dat laat je toe om tijdig actie te ondernemen.
  2. Zeg nee.
    Op zich is “nee” een heel eenvoudig, simpel woord. Leer jezelf het te gebruiken. “Nee dat project kan er niet meer bij”, “nee die deadline is niet haalbaar”, “nee nu even niet”. Begin met één situatie die je het meest haalbaar lijkt en zoek een manier om nee te zeggen die bij jou past. 
  3. Pak die lastige relatie aan.
    Vaak heeft werkstress te maken met een moeilijke relatie. Met je baas, een collega, een klant,… “Als die maar anders zou reageren…” De realiteit is dat jij daar geen vat op hebt. Je kan alleen proberen zelf iets anders te doen. Stoppen voor groen licht, weet je nog? Haal inspiratie in je omgeving: hoe slagen anderen erin om die persoon wel te overleven?
  4. Verander je manier van werken.
    Soms zit er een oplossing in efficiënter werken, prioriteiten stellen, en (je raadt het al) nee zeggen tegen de rest. Of taken loslaten die jij belangrijk vindt maar je baas niet. Of tevreden zijn als het “goed genoeg” is. Ook hier geldt: begin stap voor stap, met één concrete situatie.
  5. Verander van werk.
    Als er geen match is tussen je talenten en je job, of tussen wat jij en je werkgever belangrijk vinden, dan is het tijd om te veranderen. Gaan solliciteren geeft ook stress, maar bedenk wat het je kan opleveren. Er zijn echt wel jobs en bedrijven die beter bij je passen. Durf op zoek gaan, anders zal je het nooit vinden. 

Nee, deze tips zijn geen snel-snel oplossingen. Ze gaan over gewoontes die je al jaren hebt, en die veranderen kost tijd. Als zesde tip had ik ook nog kunnen geven “volg loopbaanbegeleiding”, maar dat klinkt wat teveel als platte reclame voor mezelf. Ga zeker zelf aan de slag, je hebt niks te verliezen! Toch is het goed om weten dat een loopbaancoach bij elk van deze tips je kan helpen om vooruitgang te boeken. Meer informatie over mijn manier van werken vind je op deze pagina.