Stress verminderen? Zo begin je eraan!

Stress verminderen is niet eenvoudig, zeker niet als het druk-druk-druk is. Deze 3 stappen helpen om het juist aan te pakken. Bekijk de video of lees verder onderaan.

Stap 1: Stel je prioriteiten

“Alles is belangrijk” hoor ik mensen vaak zeggen. “Ik kan toch niet beknibbelen op dit of dat.” En vul zelf maar in: het huiswerk van de kinderen, tijd met je partner, het huis opruimen, zorgen dat dat project op het werk op tijd opgeleverd wordt,…

Feit is: als je die keuzes zelf niet maakt dan maakt iemand anders ze wel voor je: je baas of partner of kinderen zeuren net zo lang tot ze hun zin krijgen. En zeker nu alles op een hoop komt is het belangrijk om bewust nee te zeggen om toe te komen aan de volgende stap.

Stap 2: Creëer tijd

De voornaamste reden om prioriteiten te stellen is: nee kunnen zeggen tegen wat niet belangrijk genoeg is. Weten wat je écht niet wil opgeven zorgt ervoor dat je makkelijker compromissen sluit op andere vlakken. En tijd is zowat het belangrijkste ‘goed’, zeker als je je stress wil laten zakken en ruimte hebben voor stap 3.

Eén belangrijke opmerking: beknibbel niet op slaap. Dat bezorgt je alleen maar nog meer stress.

Stap 3: Doe ontspannende dingen

Heel eerlijk: ik vind het zelf altijd nogal flets klinken om te zeggen “doe eens iets leuks” als je stress hebt. Maar feit is dat het werkt. Dat heeft te maken met biochemie: stresshormonen in je lichaam en hoe je die er terug uit krijgt. Door leuke, ontspannende of rustgevende dingen te doen dus.

Wat dat is, is heel persoonlijk. Sommige mensen lezen graag een boek, gaan in bad, werken in de tuin, kijken een serie (maar ga niet bingewatchen), bellen iemand op, doen iets creatiefs. Allemaal prima. Wat zeker werkt is even gaan wandelen of fietsen: bewegen en buitenlucht zijn extra goed. Sommigen reageren zich liever actiever af, ook prima. Maak je eigen persoonlijke lijstje en kies er elke dag iets uit.

Voel je je schuldig als je me-time neemt en daardoor “serieuze” zaken laat liggen? Mogelijk wel. Maar weet waarom je het doet: ontspannen is werken om je stressniveau naar beneden te halen. Bedenk wat een verschil het zal maken: hoeveel beter je presteert op je werk, hoeveel aangenamer je bent in je gezin of daarbuiten, hoeveel mooier een dag is met minder stress. Daar doe je het voor.